”Patria este înlăuntrul nostru şi o ducem cu noi peste ţări şi mări şi, numai cand suntem în singurătate ne trec fiori amintindu-ne de unde ne-am rupt şi nu găsim mangîaere decît în răstrişte şi în lacrimi. Patria nu e pămantul pe care trăim din întamplare, ci e pămantul plămădit cu sangele şi întărit cu oasele înaintaşilor noştri.”

sâmbătă, 7 mai 2011

Ciprian Porumbescu

Oamenii il cunosc exlusiv pe Porumbescu drept muzicianul care a compus Crai Nou, “Pe-al nostru steag e scris Unire”, “Trei Culori”, faimoasele hore: “Hora de la Stupca", "Hora Brasovului" sau "Hora Prahovei". Este drept ca opera sa insumeaza un numar impresionant de peste 200 de piese, insa putini stiu ca tanarul a cules piese de folclor, a scris poezii, a scris articole pentru diverse publicatii ale vremii. Astazi, creatia lui a fost partial uitata. “Trei culori” suna comunist si suprasaturat, Hymni i Flamurit, imnul national al Albaniei, seamana izbitor cu “Pe-al nostru steag e scris Unire”... Faimoasa lui balada nu poate fi insa uitata.
Balada lui Ciprian Porumbescu este insa autentic romaneasca, este pura, sincera, te rascoleste, iti umbla prin trecut, te ravaseste, iti patrunde in urechi, in sange, te poarta prin viitor si iti ramane la inima.

In 1871, la celebra aniversare a 400 de ani de la zidirea manastirii Putna, la care a participat si Mihai Eminescu, tanarul atrage atentia celor prezenti prin felul dibaci in care manuia strunele viorii. Un tanarul necunoscut, inalt si suplu, indrazneste sa ia vioara de la celebrul lautar Grigore Vindireu si canta cu atata patos ca imediat dupa aceea oamenii se imbulzesc sa-i multumeasca, iscodind cine este. “Acum pot sa mor, caci am cantat Daciei intregi", a spus tanarul.” A cantat Dumnezeieste", au murmurat cei prezenti....

Este drept ca vioara este unul din instrumentele muzicale care poate reda cel mai bine complexitatea trairilor umane, insa cine s-ar fi imaginat vreodata ca dintr-o simpla vioara pot curge cu atata naturalete sunete care cuceresc, induioseaza si te poarta intr-o alta lume? Ciprian Porumbescu a compus balada in numai 7 zile, numar poate deloc intamplator, sugerand parca printr-o banala coincidenta perfectiunea.

Atsuko Temma, renumita violoncelista din Tara Soarelui Rasare a facut cunoscuta balada lui Ciprian Porumbescu in intreaga lume, interpretand-o in numeroasele sale concerte. Nici o alta compozitie muzicala nu a fost atat de bine receptata si iubita intr-o cultura atat de diferita de a noastra precum balada lui Ciprian Porumbescu... Balada lui Ciprian Porumbescu este prima asociata culturii romanesti.

„Daca ar fi sa regret ca nu am venit mai devreme pe lume, as face-o doar pentru ca nu am apucat sa-i cunosc pe cei doi romani in care Dumnezeu a turnat har din belsug: autorul «Luceafarului», Eminescu, si pe cel al «Baladei pentru vioara», Porumbescu“, a spus Mihail Sadoveanu ascultand minunata piesa compusa in 1880.





Am preluat de aici:
http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/3297/Ciprian-Porumbescu-Povestea-unei-viori-fermecate-si-a-unei-iubiri-tragice/pagina-5.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu