”Patria este înlăuntrul nostru şi o ducem cu noi peste ţări şi mări şi, numai cand suntem în singurătate ne trec fiori amintindu-ne de unde ne-am rupt şi nu găsim mangîaere decît în răstrişte şi în lacrimi. Patria nu e pămantul pe care trăim din întamplare, ci e pămantul plămădit cu sangele şi întărit cu oasele înaintaşilor noştri.”

sâmbătă, 7 mai 2011

Ion Creanga

Ion Creanga este unul dintre marii clasici ai literaturii romane care s-au afirmat in cercul literar “Junimea”. E un scriitor realist, unul dintre cei mai cunoscuti si mai iubiti. El a reusit sa ridice proza romaneasca din secolul trecut pe aceleasi culmi pe care Eminescu propulsase limba literara in poezie, valorificand vorbirea omului simplu si ridicand-o la un nivel neegalat pina astazi.

Cel mai de seama povestitor roman, creator al unei opere intrate definitiv in constiinta noastra nationala.
G.Calinescu afirma ca scriitorul moldovean reprezinta “poporul roman insusi, surprins intr-un moment de geniala expansiune”.
“In Creanga traiesc credintele, eresurile, datinile, obiceiurile, limba, poezia, morala, filosofia poporului”- scria G.Ibraileanu. Tot el spunea:
”Opera lui Creanga este epopeea poporului roman. Creanga este Homer al nostru.”

“Cu cata placere si haz ascultam sanatoasele produceri ale acestui talent primitiv” noteaza entuziasmat I. Negruzzi, recunoscand in Ion Creanga un geniu naiv care a exercitat o mare putere de atractie asupra spiretelor complicate ale scriitorilor vremii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu