”Patria este înlăuntrul nostru şi o ducem cu noi peste ţări şi mări şi, numai cand suntem în singurătate ne trec fiori amintindu-ne de unde ne-am rupt şi nu găsim mangîaere decît în răstrişte şi în lacrimi. Patria nu e pămantul pe care trăim din întamplare, ci e pămantul plămădit cu sangele şi întărit cu oasele înaintaşilor noştri.”

sâmbătă, 7 mai 2011

Maria Tanase

Se spune că America a avut-o pe Marilyn Monroe, Franța pe Edith Piaf, iar România pe Maria Tănase.

A incantat si a inspirat cu muzica ei mari scriitori romani, printre care Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cezar Petrescu si Ion Pillat, dar si pe fostul presedinte american Hoover, Andre Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brancusi, George Enescu si mai multi cantareti din prezent.
De exemplu, pasiunea Angelei Similea pentru cantec a fost insuflata de marea cantareata de muzica populara, a carei voce si eleganta au cucerit-o inca din copilarie.

In testamentul Mariei Tanase a fost specificata dorinta cantaretei de a fi sapata o fantana in Dobrogea sau in Fagaras, unde romanii sa se opreasca, sa bea apa si sa-si aminteasca de ea. Ultima sa dorinta nu a fost insa indeplinita din lipsa de fonduri...

”Când Maria Tănase cântă, dincolo de vocea ei, inteligenţa se simte în permanenţă trează. E o inteligenţă ca un spărgător de nuci: un instrument care a spart coaja lucrurilor pentru a ajunge la miezul lor preţios.”Geo Bogza

„Fericirea se masoara in clipe...de tine depinde cum profiti de ele.”Maria Tanase







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu