”Patria este înlăuntrul nostru şi o ducem cu noi peste ţări şi mări şi, numai cand suntem în singurătate ne trec fiori amintindu-ne de unde ne-am rupt şi nu găsim mangîaere decît în răstrişte şi în lacrimi. Patria nu e pămantul pe care trăim din întamplare, ci e pămantul plămădit cu sangele şi întărit cu oasele înaintaşilor noştri.”

sâmbătă, 7 mai 2011

Mircea Eliade

Istoric si filosof al religiilor, eseist, prozator, profeso la Universitatea din Chicago.
Este cel mai mare om de cultura roman din veacul al XX-lea ,impunandu-se ca nici un alt carturar in cultura universala .
”Nu există energie mai benignă, mai frumoasă, mai desăvîrșit autoformativă în România cum este Eliade, cum este omul care, după Eminescu, s-a autoconstruit cu o tenacitate și un talent fără margini“, a afirmat Dan C. Mihăilescu, plasandu-l pe Eliade în linia marilor noștri enciclopediști: Dimitrie Cantemir, B.P. Hasdeu, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga.

„Cea dintâi şi singura esenţială datorie a omului este caritatea, adică o neobosită justificare a bucuriei existenţei. A face din viaţa şi cunoaşterea ta o permanentă bucurie - în pofida tuturor mizeriilor, şi întunecimilor, şi păcatelor, şi neputinţelor, şi deznădejdilor - iată o datorie... a omului şi a omeniei din tine.”
(Mircea Eliade)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu